Κύστη κόκκυγος: Οι εξελίξεις στη θεραπεία της




Ο Γενικός Χειρουργός Dr. Φώτης Αρχοντοβασίλης έχει εξειδικευτεί, μεταξύ άλλων, στην Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική της κύστης κόκκυγος με Laser. Ο ιατρός εξειδικεύτηκε στις μεθόδους EPSiT και SiLaC, τις πλέον εξελιγμένες μεθόδους αντιμετώπισης της κύστη κόκκυγος και των επιπλοκών της στη Γερμανία, από τη χειρουργική ομάδα που εφάρμοσε πρώτη τη μέθοδο αυτή. Η πολυετής εμπειρία και η άρτια επιστημονική κατάρτιση του Χειρουργού, σε συνδυασμό με τα σύγχρονα μηχανήματα θεραπευτικού Laser που χρησιμοποιεί, εξασφαλίζουν στον ασθενή ένα άριστο χειρουργικό αποτέλεσμα.
Ο ιατρός είναι Διευθυντής της ΣΤ’ Χειρουργικής Κλινικής στη Γενική Κλινική Metropolitan General καθώς και Αριστούχος Διδάκτωρ της Ιατρικής σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.

O Γενικός Χειρουργός Dr. Φώτιος Αρχοντοβασίλης μας ενημερώνει σε συνέντευξη του σχετικά με την πάθηση της κύστης κόκκυγος, τα συμπτώματα αλλά και τις νεότερες μεθόδους αντιμετώπισης της.
Τί είναι η κύστη κόκκυγος;
Η κύστη κόκκυγος ή αλλιώς τριχοφωλεακή κύστη αποτελεί μια κύστη η οποία εντοπίζεται στην ιεροκοκκυγική περιοχή. Η κύστη αυτή μπορεί να παρομοιαστεί με έναν μικρό σάκο ο οποίος είναι γεμάτος υγρό, τρίχες ή ακόμη και κατάλοιπα δέρματος. Πρόκειται για μια πολύ συχνή πάθηση, η οποία αφορά κυρίως άνδρες νεαρής ηλικίας. Η κύστη κόκκυγος εμφανίζεται έως και τέσσερις φορές συχνότερα στο ανδρικό πληθυσμό. Η πάθηση αφορά κυρίως άτομα έως 25 ετών, αν και σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και μετά τα 40 έτη. Πρόκειται για μια νόσο η οποία επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς, καθώς περιορίζει σε μεγάλο βαθμό τις καθημερινές του δραστηριότητες.
Κύστη κόκκυγος: Πού οφείλεται;
Η αιτιολογία της κύστης κόκκυγος δεν είναι πάντοτε εύκολο να εντοπιστεί. Οι κύστεις αυτές μπορεί αναπτυχθούν εκ γενετής ή να δημιουργηθούν από την χρόνια τριβή και την πίεση της περιοχής. Η δεύτερη περίπτωση αποτελεί και τη συχνότερη, ενώ φαίνεται ότι η πάθηση έχει λάβει επιδημιολογικά χαρακτηριστικά.

Η επίκτητη κύστη κόκκυγος αποτελεί μια παθολογική κατάσταση η οποία οφείλεται συχνότερα στην εισχώρηση νεκρών κυττάρων και βακτηρίων και τριχών στην περιοχή του κόκκυγα. Ο ανθρώπινος οργανισμός αντιλαμβάνεται τα δερματικά κατάλοιπα και τις τρίχες ως ξένο σώμα και ως εκ τούτου σχηματίζει μια φλεγμονώδη κύστη γύρω από αυτό.
Ποιοι οι παράγοντες κινδύνου της κύστης κόκκυγος;
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις και αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης της κύστης κόκκυγος. Συγκεκριμένα, στους παράγοντες κινδύνου της πάθησης περιλαμβάνονται:
- Η μακρόχρονη καθιστική ζωή
- Η πολύωρη χρήση εφαρμοστών ρούχων
- Η έντονη τριχοφυΐα
- Το αυξημένο σωματικό βάρος
- Το βεβαρυμμένο οικογενειακό ιστορικό
- Η κακή υγιεινή της περιοχής
Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται η κύστη κόκκυγος;
Η κύστη κόκκυγος μπορεί να παραμείνει πολλά χρόνια ασυμπτωματική, έως ότου μολυνθεί. Τα συμπτώματα με τα οποία εμφανίζεται η κύστη κόκκυγος διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με το στάδιο της πάθησης. Σε αρχικό στάδιο, η πάθηση δεν προκαλεί έντονα συμπτώματα και συχνότερα γίνεται αντιληπτή από τον ασθενή λόγω του ότι λερώνονται τα εσώρουχα. Στο στάδιο αυτό τα συμπτώματα περιορίζονται στο αίσθημα βάρους και τον κνησμό.

Τα συμπτώματα της κύστης κόκκυγος γίνονται εντονότερα σε περίπτωση που αυτή μολυνθεί. Στις ενδείξεις μιας φλεγμαίνουσας κύστης κόκκυγος περιλαμβάνονται:
- Έντονος πόνος
- Οίδημα της περιοχής
- Ερυθρότητα
- Δυσάρεστη οσμή
- Δημιουργία συριγγίων
- Πυρετός
Ποιοι κίνδυνοι ενέχουν εάν δεν αντιμετωπιστεί η κύστη κόκκυγος;
Εάν η κύστη κόκκυγος δεν αντιμετωπιστεί οριστικά, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος δημιουργίας αποστήματος. Σε περίπτωση που δημιουργηθεί απόστημα, δηλαδή συσσωρευτεί πύον στο εσωτερικό της κύστης, τότε θα πρέπει ο Γενικός Χειρουργός να προχωρήσει σε παροχέτευση της κύστης κόκκυγος το συντομότερο δυνατόν. Σε δεύτερο χρόνο, και αφού υποχωρήσει η φλεγμονή, είναι απαραίτητο να αντιμετωπισθεί οριστικά η κύστη κόκκυγος. Διαφορετικά το δίκτυο των συριγγίων θα επεκταθεί και ο ασθενής θα υποτροπιάσει.
Σύγχρονη μέθοδος αντιμετώπισης της κύστης κόκκυγος
Η πλέον σύγχρονη μέθοδος αντιμετώπισης της κύστης κόκκυγος είναι η ενδοσκοπική μέθοδος εξάχνωσης της με χρήση Laser. Η μέθοδος EPSiT (Endoscopic Pilonidal Sinus Treatment) αποτελεί μια Ελάχιστα Επεμβατική τεχνική, η οποία προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στους ασθενείς έναντι της κλασσικής μεθόδου. Η επέμβαση διενεργείται κάνοντας χρήση μιας ειδικής ενδοσκοπικής κάμερας (συριγγοσκόπιο), με τη βοήθεια της οποίας ο Χειρουργός έχει άμεση ορατότητα της χειρουργηθείσας περιοχής. Μέσα από ένα ειδικό κανάλι του ενδοσκοπίου περνά μια οπτική ίνα Laser, που καταστρέφει οριστικά την κύστη κόκκυγος με θερμική εξάχνωση. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή τεχνική η οποία επιτρέπει την αποτελεσματική θεραπεία της πάθησης, αναίμακτα και ανώδυνα. Ταυτόχρονα, σε αντίθεση με την ανοιχτή χειρουργική επέμβαση, η μέθοδος αυτή απαλλάσσει τον ασθενή από τις συχνές αλλαγές του τραύματος και τα ράμματα.

Η μέθοδος SiLaC, εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ενδοσκοπική κάμερα της μεθόδου EPSiT. Χρησιμοποιείται μια εξαιρετικά λεπτής διαμέτρου οπτική ίνα (διαμέτρου μόνο 1 χιλιοστού), η οποία εισέρχεται στη κύστη ή και τα συρίγγια που έχει δημιουργήσει η νόσος, και προκαλεί την θερμική εξάχνωση και καταστροφή τους άμεσα, χωρίς τομές, εντελώς αναίμακτα.

Οι επεμβάσεις αυτές γίνονται με τοπική αναισθησία, έχουν διάρκεια μόλις λίγα λεπτά, ενώ ο ασθενής λαμβάνει εξιτήριο άμεσα μετά την επέμβαση. Μετεγχειρητικά, ο πόνος είναι ανύπαρκτος, ενώ δεν υπάρχουν οι συχνές, επώδυνες και μακροχρόνιες αλλαγές των τραυμάτων των κλασσικών ανοιχτών χειρουργικών επεμβάσεων.

Η μέθοδος EPSiT είναι ιδανική για μαθητές αλλά και αθλητές καθώς ο χρόνος νοσηλείας είναι ελάχιστος και ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις συνήθεις δραστηριότητες. Η ποιότητα ζωής των ασθενών αποκαθίσταται άμεσα, ενώ ελαχιστοποιείται η πιθανότητα μελλοντικών υποτροπών. Eίναι εξαιρετικά σημαντικό η μέθοδος αυτή να διενεργείται μόνο από έναν άρτια εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο Χειρουργό.

Πηγή: Capital.gr